Българската православна църква ще продължи да настоява за въвеждане на вероучение в училищата.

"Ще продължим да полагаме усилия за уреждане на въпроса с въвеждането на вероучение в училищата, каза днес патриархът на Българската православна църква Неофит, цитиран от БНР.

Припомняме, преди десетина дни Светият Синод на БПЦ изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което настоява предметът "Религия" в българското училище да бъде въведен с останалите общообразователни предмети.

Във връзка с гласуването на нов образователен закон и от Главното мюфтийство изказаха подобно искане и дори излязоха с предложения за промени в текстове на законопроекта. В началото на месеца пък, от Мюфтийството обявиха и кампания за набиране на кандидати за обучение по предмет "Религия - ислям".

Патриархът се намира във Варна, където взе участие във втория ден от честванията на 1150 години от покръстването на българите.

Негово светейшество бе посрещнат тържествено пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" в крайморския град с духова музика и шпалир от курсанти от Висшето военноморски училище.

Патриархът присъства на отслужването на тържествена Света литургия в чест на 1150 години от покръстването на българите.
Тя бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с участието на висши духовници от България и гости от чуждестранни православни църкви.

Припомняме, вчера в Голямата базилика в Плиска патриарх Неофит в съслужение с митрополитите на Българската православна църква отслужи тържествена литургия, с която отбеляза 1150 години от покръстването на българите.