Според лидера на ДСБ Иван Костов левицата упорито защитава проекта „Белене", защото зад такава позиция стоят руски пари, руски поръчки, руски гигантски монопол в сферата на доставки на електричество и цялостен монопол върху енергийните доставки.

„Заради това се лъже, че реакторите са направени", убеден е Костов. „Как може да са направени без технически документ за съответствие, издаден от българските регулаторни органи и без да са ясни новите европейски изисквания за безопасност", възрази Костов.

„Каква е тази централа, която не се съобразява с процеса на преоценка на безопасността в Европа? Те с нас играят ли си? Какво провят с нашата безопасност?", добави Иван Костов.

„Искрено желая Дянков да е прав и да не се самозаблуждава нарочно". Това каза още лидерът на ДСБ по отношение на позицията на вицепремиера Дянков за разразилия се скандал за АЕЦ „Белене".

Костов поясни: „От думите на премиера Бойко Борисов се вижда , че те като че ли направиха компромис да подпишат с банката консултант само и само да заявят, че са постигнали някакво съгласие помежду си.

От друга страна Дянков искрено се надява, че резултатът от европейския натиск, от европейската оценка на безопасността и резултатът от банката-консултант ще бъде различен от това, което в момента си мисли Бойко Борисов", каза Костов
„Освен ако Бойко Борисов не се самозаблуждава съзнателно, за да оправдае по-нататък промяна в позицията", добави още той.