За по-скорошен внос на работна сила са настояли работодателските организации пред премиера и министрите на икономиката и социалната политика.

Това стана ясно след продължилото повече от три часа обсъждане в Министерски съвет готовността на бизнеса да усвоява еврофондовете.

Социалният министър Емилия Масларова каза, че ще бъда въведена зелена карта за работна сила от чужбина, която ще важи само за България и че ще бъде облекчен режимът за наемане на работна ръка от други страни.

Тя каза още, че се предвижда предоставяне на лесен достъп до българския пазар на труда за граждани на трети страни завършили своето средно, бакалавърско или магистърско образование в България.

Към момента имаме около 110 000 души свободна работна сила със средно, средно специално и висше образование и около 170 хил. с основно и символично образование, посочи Масларова.

Секторите, изпитващи недостиг на работна сила са строителството, металургията, химията, туризмът и машиностроенето.

Интерес към българския пазар на труда проявяват Молдова, Украйна, Македония, Виетнам, Индия Китай, Египет.

Вносът на работна сила според Масларова би стимулирал конкуренцията на пазара на труда и повишаването на квалификацията и образованието на българските кадри.

По думите на Васил Велев от Асоциацията н индустриалния капитал правителството трябва да предприеме неотложни мерки за контролирана имиграция.
По мнението на премиера това би могло да стане факт до два три месеца.

Твърда подкрепа зелените карти да важат само за България и да се предоставят с предимство на хора с български произход, изрази и зам.-председателят на ССИГ Теодор Дечев.

„Всички оценихме новата ситуация - че сега основен приоритет е как да намерим повече и по-качествени човешки ресурси", каза след срещата Иво Прокопиев от ръководството на КРИБ.

Представителите на бизнеса посочиха, че са повдигнали и проблема за бюрокрацията и административните бариери.

От БТПП и БСК са констатирали, че основните нарушения са на общинско ниво, че администрацията е започнала повече да блокира бизнеса на местно ниво.