Канцлерът на Германия Ангела Меркел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разговаряли в Брюксел за необходимите мерки да не се допусне газова криза в Европа през зимата. Това станало по време на среща на четири очи в рамките на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), съобщават от партията.

След доклада на президента на Украйна Петро Порошенко, Борисов и Меркел обсъдили ситуацията в Украйна и рисковете за България от санкциите на Европейския съюз спрямо Русия. В края на срещата Меркел още веднъж поздравила Бойко Борисов и му пожелала на предстоящите избори ГЕРБ да реализира същия висок резултат както на европейските избори през май.

След края на Срещата на върха на ЕНП, избраният за председател на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер поканил Борисов на лична среща, за да обсъдят положението в България. Двамата разговаряли и за рисковете за българската икономика, туризма и селското стопанство след наложените от ЕС санкции на Русия.

Юнкер и Борисов обсъдили и ресорите на бъдещите еврокомисари, като лидерът на ГЕРБ защитил пред председателя на новата ЕК качествата на българската кандидатура на Кристалина Георгиева за значим ресор.

По време на разговора между Борисов и Юнкер, към двамата се присъединил и председателят на ЕНП Жозеф Дол. Той потвърдил, че и по време на предизборната кампания ще бъде два дни в България, за да подкрепи ГЕРБ.