По време на днешното заседание по делото срещу бившия генерал на босненските сръби Ратко Младич трябва да бъде изслушан първият свидетел, оцелял след масова екзекуция в Босна през 1992 година.

Елведин Пасич ще опише атаката от сръбските сили над босненско село Грабовица, където са били убити около 150 души, съобщиха от прокуратурата, цитирани от Би Би Си.

Младич отрича 11-те обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, датиращи от войната в Босна (1992-1995 г.).

Делото бе спряно през май заради „нередности" от страна на прокуратурата. Трибуналът на ООН за военни престъпления за бивша Югославия в Хага заяви, че спирането е заради грешка, свързана предаването на документи на защитата.

Припомняме, Съдебният процес срещу Ратко Младич бе прекратен до второ нареждане.
Делото срещу бившия военен лидер на сърбите в Босна и Херцеговина Ратко Младич трябваше да бъде възобновено на 25 юни с представянето на доказателствата.

Младич, който сега е на 70-годишна възраст, е последната от ключовите фигури, издирвани за военни престъпления по време на войната в Босна.

Някои от роднините на жертвите и оцелелите от войната изразиха загриженост, че ако процесът отнема твърде много време, Младич, който страда от сърдечни проблеми, ще умре, преди присъдата да влезе в сила.

В понеделник Пасич "ще опише унищожаването и увреждане на жилищни имоти, нападения над селата (и) преследване на несърби", са завили прокурорите пред съда.

Свидетелят, който е босненец (босненски мюсюлмани), е бил тийнейджър по онова време.

Той ще припомни как е бил отделен от другите мъже в семейството му и как по-късно "оцелява след екзекуция на около 150 души през ноември 1992 г. в село Грабовица".

По-късно тази седмица съдът ще чуе показанията и на пенсионирания британски генерал сър Ричард Данат, който е служил като заместник-командир на силите на НАТО в Босна.

Защитата на Младич призова неговата експертни доказателства да бъдат изхвърлени.

Ще има и анонимен свидетел, който е оцелял след клането в Сребреница през 1995 г. Очаква се той да каже на съда как е видял затворници, подредени в групи от по 10 човека, да бъдат екзекутирани.

Около 8 000 босненски мъже и момчета от Сребреница са били убити, след като градът беше нападнат от силите на босненските сърби през юли същата година. Този акт се определя като най-голямата жестокост в Европа след края на Втората световна война.