• Гайдарски: Не съм притеснен от вота на недоверие

     

Малко след 11.00 часа четири парламентарни групи - СДС, ДСБ, Атака и БНС, внесоха в деловодството на парламента искане за вот на недоверие към кабинета "Станишев".

Предложението е подписано от 55 народни представители и основният повод за него е кризата в здравеопазването.

Сред мотивите се посочва, че 92% от българите са крайно недоволни от здравното обслужване.

Медиците провеждат протести и се подготвя национална стачка. Критично намалява броят на медицинските сестри, тъй като те напускат страната.

За втора поредна година здравеопазването е сред първите три обществени сфери по ниво на корупция, се посочва още в мотивите на вносителите.
Те напомнят и че Сметната палата констатира, че здравното министерство изразходва пари за лекарства безконтролно и безотчетно, и е създало условия за мащабна корупция.

Друго основание за искания вот е, че няма подписан Национален рамков договор за 2007 година.
Многобройните, необмислени и непоследователни промени в нормативната база са довели до хаос в системата, посочват вносителите и припомнят, че бюджетът на Здравната каса за тази година е оспорен в Конституционния съд.

Според опозицията правителството няма стратегия за развитие на здравеопазването. Публичните разходи непрекъснато нарастват, без това да води до повишаване на качеството и улесняване на достъпа до медицински услуги.

Вносителите изразяват и недоволство, че премиерът отказва да обсъжда кризата в здравеопазването в парламента.

Българската държава отделя най-малко от националното си богатство за здравеопазване в сравнение с европейските страни, изтъкна Иван Колчаков от СДС.

Той уточни, че България заделя най-ниския процент от БВП  - 4.3% при двойно по-голям средноевропейски. Това показва до колко за управляващите здравето на хората е приоритет, коментира той и подчерта, че животът на българските граждани е на последно място сред приоритетите на управляващите според отделяните ресурси.

Има проблеми в здравеопазването, коментира Христина Христова от НДСВ. Тя посочи, че здравната  реформата още от началото на прехода е стартирала без ясна визия, осигурителният принцип се нарушава и не се отчита достатъчно мнението на предлагащите медицински услуги.

Според нея в никакъв случай не бива повече да се неглижира договарянето.
Тя добави, че по вота за недоверие НДСВ ще се прояви като коректен коалиционен партньор и ще се съобрази с позицията на съвета на коалицията.

По мнението на Тодор Кумчев от БСП искането за вот  на недоверие е неоснователно. Той не намира и основания и за оставка на здравния министър. Бюджетът на здравеопазването за 2007 г. е увеличен с 215 млн. лева, изтъкна Кумчев, а преговорите за Национален рамков договор се провалиха по вина на Българския лекарски съюз.

Според Кумчев напрежението в здравната система е предизвикано от това, че Управителният съвет на БЛС  инспирира категорията „хаос в здравеопазването".

Той посочи, че в разговор с представители на Световната банка миналата седмица е било изтъкнато, че няма държава, където една съсловна организация да се подписва под финансовата рамка за здравеопазването и изрази надежда, че с промени в Закона за здравното осигуряване тези деформации ще бъдат отстранени.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че вотът за недоверие е една демократична процедура и изрази очакване внесеният вот да създаде условия за сериозна дискусия и в резултат да бъдат взети конкретни решения.
Той добави, че ДПС няма да напусне залата.
Адемов съобщи още, че партията му е готова със стратегическа програма за развитие на здравеопазването и че ако коалиционните партньори я приемат и бъде намерено разбиране у опозицията, ДПС са готови да предложат модел за развитие на здравеопазването.
По мнението на Адемов този вот на недоверие ще сплоти управляващата коалиция и ще създаде условия да бъдат намерени онези необходими мерки за развитието на здравния сектор.