Районният съд в Петрич пусна на свобода срещу гаранция от 1000 лв. задържания Альоша Ангелов. За втория задържан Марио Минев съдът постанови безсрочен домашен арест.

Ангелов беше задържан за купуване на гласове на изборите на 11 октомври, а Минев - за побой на областния лидер на „Атака" в Благоевград Огнян Тетимов.

На снощното заседание прокуратурата настояваше за постоянна мярка задържане под стража за двамата.

Според прокуратурата и представените доказателства 41-годишният ромски лидер Альоша Ангелов е давал по 20 лв. на над 400 свои съкварталци, за да гласуват за Величка Минева - съпруга на Марио Минев.

Тя беше избрана в събота на частичните избори в Петрич за общински съветници с бюлетини, пуснати предимно в циганската махала.

Магистратите решиха, че Ангелов е свободен срещу гаранция от 1000 лв. и няма опасност да се укрие от правосъдието.

Припомняме, че освободеният „дилър на избиратели" избяга в Гърция миналата седмица, когато полицията откри в дома му подробни лични данни на над 400 жители на общината.

Държавното обвинение настояваше, че 44-годишният Марио Минев е виновен за насилствено лишаване от свобода на областния лидер на „Атака" Огнян Тетимов и последвалия побой над него с нанесена средна телесна повреда.

Съдът обаче прие аргументите на адвокатите на Минев, че е с влошено здравословно състояние и постанови той да бъде под безсрочен домашен арест, без посочена адресна регистрация.

Прокуратурата ще обжалва днес и двете решение, тъй като смята, че и Марио Минев, и Альоша Ангелов могат да въздействат над свидетелите, посочени от обвинението по досъдебните производства, които текат срещу двамата.

Междувременно стана известно, че снощи докато съдът заседаваше по двата случая, мъж, преоблечен като жена, е откъртил със щанга входната врата на районния прокурор Лидия Манолова.