Министърката на туризма Николина Ангелова ще инициира среща с просветното министерство, за да се обсъдят възможностите темата за безопасността в планините да бъде застъпена в образователната програма още от най-ранна възраст.

Това обяви самата Ангелкова на среща с представители на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, Българската федерация по ски, Сдружение „Българско ски училище", Асоциацията по ски свободен и екстремен стил и Българската федерация по катерене и алпинизъм. Срещата бе инициирана заради повишената опасност от лавини, съобщават от ведомството.

Припомняме, преди седмица трима мъже загинаха, след като бяха затрупани от лавина в района на хижа "Яворов" над Банско.

Николина Ангелкова припомни, че едно от първите неща, което са направили като ново министерство, е било да се изготви и приеме наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите. По думите й, практикуването на зимни спортове, без да се спазват правилата, винаги крие рискове и трябва последователно да се работи за превенция и подобряване условията на безопасност. Едно от най-важните неща е маркировката извън ски пистите, която да предупреждава и за опасността от лавини.

Според Методи Тодоров, директор на Планинската спасителна служба при БЧК, хората практикуващи зимни спортове в планината, са три категории - тези, които спазват стриктно маркировките и не напускат ски пистите, тези които могат да се отклонят случайно и такива, които целенасочено търсят силни усещания и се подготвят за това. Наличието на маркировка и предупредителни табели ще предпазват туристите превантивно, за да не попадат случайно в опасни участъци.

По време на срещата е предложена идея за създаване на ски паркове, в рамките на ски зоните, които да предлагат по-силни усещания за любителите на екстремното, но на места без рискове от лавина и други опасности.

Ангелкова е категорична, че ще се работи активно за подобряване информационната обезпеченост извън пистите. За тази цел ще бъдат проведени срещи и с представители на екоминистерството, местната власт и зимните курорти.

От своя страна Момчил Панайотов от Асоциацията по ски свободен и екстремен стил, подчерта, че в България има натрупан значителен опит, който трябва да се прилага. Той обясни, че статистически в нашата страна се случват по-малко трагични инциденти при лавина - средно по един на година, докато в редица страни в Европа тази цифра е много по-голяма. Според Панайотов сред една от причините за това е ранното информиране и обучение на хората как да се държат в планината.

Асоциацията е разработила и наръчник за скиори и сноубордисти за лавинната безопасност и организира обучения за практикуващите зимни спортове.

Председателят на Сдружение „Българско ски училище" Петър Янков пък каза, че трябва да бъде въведена и класификация за ски учителите. Част от тях предлагат да водят групи извън маркираните писти и трябва да бъдат допълнително обучени за опасностите от лавина.