Да се направи преценка на магистратите от гледна точка на моралните им качества. За това настоява шефът на ВАС Константин Пенчев.

Не казвам това да го направи ДАНС, ако трябва, направете съдебен ДАНС!

Не искам полицаи да ровят в досиетата на съдиите, но искам съдиите да са чисти, посочи Пенчев пред висши магистрати, министъра на правосъдието, председателя на парламента и експерти по време на кръгла меса за стратегията за реформа в съдебната система, която се провежда в парламента.

Пенчев поясни, че магистратите трябва да отговарят на две условия - да са добри професионалисти и да са безупречни откъм морални качества.

Никога не сме проверявали моралните качества на магистратите, освен след подаване на сигнал, изтъкна той. Пенчев коментира, че преди редица конкурси се назначават млади магистрати и никой не се интересува как този млад магистрат е толкова способен, че вече строи хотел и ако строи хотел, защо му е необходимо да бъде и магистрат.

Припомняме, преди дни председателят на ВАС сезира Висшия съдебен съвет с искане за проверка на информация, според която роднини на съдии са придобили имоти с право на строеж в община Приморско като крайно нуждаещи се.

Пенчев подчерта, че стратегията за реформа в съдебната система трябва освен да подобри правораздаването, да доведе до възстановяването на доверието в нея. Доверието в съдебната система е като доверието в банките, подчерта още той и предупреди, че ако се срине доверието в съдебната власт, фалира държавността.

Пенчев обърна внимание на важността на ръководните кадри. Според него те трябва да имат възможност да сформират екипи и да назначават заместници.

Подкрепа на това виждане изрази Веселин Методиев от ДСБ. Според него реформата в съдебната власт без промяна в Конституцията няма да е достатъчна. Като основна задача той посочи събиране на политическа воля за промяна в основния закон.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова отбеляза от своя страна, че реформата в съдебната система не може да се случи без промяна в закона за съдебната власт. По думите й необходими са и промени в Конституцията в главата „Съдебна власт" и „Съдебна система".

Попова обясни, че промените в Закона за съдебната власт предвижват въвеждане на критерии за кадрово развитие, както и събеседване за заемане на позиции. Тя добави, че ще бъде изработен план за действие за осъществяване на реформата и ще има съвет за контрол за извършването й, който ще следи за изпълнението на конкретните стъпки.

Министър Попова е категорична, че реформата в съдебната система няма как да се случи, ако не бъдат реформирани структурите, които работят със съдебната система. Необходима е реформа в структурите на МВР за изграждане на обучена, модерна, криминална полиция, която да разследва вещо, подчерта Попова.

Ако не постигнем това, не можем да отчетем успехи в реформата на съдебната система, заяви тя.