ЕС ще инвестира 8 100 000 евро в иновации с цел създаване на нови работни места. Това е най-мащабният до момента кръг от покани на Европейската комисия за представяне на предложения в областта на научните изследвания по Седмата рамкова програма (РП7), съобщава technews.

Парите се отпускат за проекти и идеи, който да засилят конкурентоспособността на Европа и да помогнат за решаване на проблеми, свързани със здравето, опазването на околната среда и новите решения в областта на урбанизацията и управлението на отпадъците.

За отпускане на финансови средства могат да кандидатстват организации и предприятия във всички държави - членки на ЕС, както и в страните партньори.

За тематични приоритети в сферата на научните изследвания са предназначени 4,8 милиарда евро. Индустриалните иновации ще се подпомагат чрез близки до пазара дейности като пилотно въвеждане, демонстрации, стандартизация и трансфер на технологии.

На малките и средни предприятия се отделя финансов пакет на стойност близо 1,2 милиарда евро, а около 2,7 милиарда евро ще спомогнат за утвърждаване на Европа като притегателен център за изследователите, най-вече чрез отпускане на индивидуални стипендии от Европейския съвет за научни изследвания и дейностите по програмата „Мария Склодовска-Кюри" за обучение и мобилност на изследователи.

Очаква се тези 8,1 млрд. евро да привлекат още 6 000 000 евро публични и частни инвестиции за научни изследвания, в краткосрочен план да увеличи заетостта с 210 000 работни места и до 15 години да генерират още 75 милиарда евро под формата на растеж.