Пожар гори в местността "Празна торба" в Рила на височина над 2000 метра.
Огънят е обхванал вече около 100 декара.

Сигналът за пожара е подаден късно снощи, но заради труднодостъпната местност тази сутрин към мястото са се отправили група огнеборци, както и доброволци и служители на горските стопанства от региона.

Заместник-областният управител на Кюстендил Гергана Михайлова съобщи пред БНР, че много рано тази сутрин към мястото са тръгнали около 50 души - пожарникари и служители на горско стопанство от Кюстендил, Рила и Бобовдол, както и доброволци.

Тя обясни, че за да достигнат до там, те трябва да се вървят около два часа пеша.

Тъй като гори иглолистна гора, смърч и мура и тъй като няма възможност за достъп на пожарни коли, е поискана помощ от специализиран хеликоптер от Министерство на вътрешните работи и по този начин ще бъде овладян пожарът, добави Михайлова.

Осигурена е 12-тонна водоноска на стадиона в гр. Рила, откъдето да се зарежда машината.

Засега пожарът, който е върхов, се гаси само ръчно, с лопати. Според директора на ловното стопанство в Дупница Атанас Диманов пожарът най-вероятно е предизвикан от бракониери.

По-късно стана ясно, че пожарът е ограничен в посока хижа "Македония", съобщиха от полицията в Кюстендил. Засега няма опасност за близките населени места.

В потушаването на огъня в местността Празна торба участват над 100 пожарникари, горски работници и доброволци. Все още не е ясно дали ще бъде осигурен хеликоптерът, поискан тази сутрин заради труднодостъпния терен.