Споразумението между САЩ и Русия за унищожаване на сирийските химически оръжия позволява да се „избегне война", заяви сирийски министър, цитиран от БиБиСи.

Работната рамка включва няколко пункта: Сирия да предостави пълния списък с химическите си запаси до седмица, да допусне химически инспектори в страната до ноември и всички химически оръжия да бъдат унищожени до средата на 2014 година.

Военната заплаха срещу Сирия остава реална, предупреди Кери

Още...

Ако Сирия не приложи споразумението, Съветът за сигурност на ООН може да приеме резолюция за използване на сила. Наскоро Сирия се съгласи да се присъедини към Конвенцията за химически оръжия. В съобщение на пресслужбата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун се казва, че страната ще влезе в обсега на конвенцията от 14 октомври.

Споразумението беше обявено вчера след тридневни преговори в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и американския Държавен секретар Джон Кери.

Приветстваме споразумението", каза сирийският министър по въпросите за националното помирение Али Хайдар за руската агенция РИА Новости, като това е първата реакция на режима на Асад след сключеното споразумение.

От една страна, то помага на сирийците да се възстановят кризата, а от друга страна то помага да се избегне война срещу Сирия", заяви Хайдар.

Това е победа за Сирия, която бе постигната благодарение на нашите руски приятели", подчерта той.

Планът на САЩ и Русия спечели подкрепата и на Китай. Според Пекин той ще облекчи пътя към Съвета за сигурност на ООН и увеличава натиска на Дамаск да действа в рамките на дни.

Китайската страна приветства общото споразумение между САЩ и Русия. Това споразумение ще позволи за намаляване на напрежението в Сирия", каза китайският външен министър Уанг И на среща с френския си колега Лоран Фабиюс.

Но споразумението вече беше отхвърлено от бунтовниците, които предупредиха, че няма да спрат войната в Сирия.

Не можем да приемем нито една част от тази инициатива", каза ръководителят на Свободната сирийска армия генерал Селим Идрис.

По-рано днес сирийската опозиция поиска международната общност да наложи на сирийския режим, освен да премахне химическия си арсенал, и забрана да използва балистични ракети и авиация срещу цивилното население. Сирийската национална коалиция заяви в комюнике, че настоява забраната на химическите оръжия, чието използване е причинило смъртта на над 1 400 цивилни, да обхване и използването на балистични ракети и авиация срещу зони с цивилно население.

Германия предлага помощ за унищожаване на химическия арсенал на Сирия

Още...

След преговорите в Женева Кери днес ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Израел, за да го запознае с плана и да обсъдят мирния процес в Близкия изток.

В понеделник американският Държавен секретар ще пътува до Париж, където пък ще се срещне с външните министри на Франция, Великобритания, Саудитска Арабия и Турция.
Руският външен министър Сергей Лавров ще разговаря с френския си колега във вторник.

Междувременно премиерът на Израел заяви, че Тел Авив се надява руско-американското споразумение да доведе до „пълно унищожение" на химическия арсенал на Сирия.

Надяваме се постигнатото между САЩ и Русия разбирателство относно сирийските химически оръжия да доведе до резултати", каза Нетаняху на панихида във връзка с убитите израелски войници в Близкоизточната война през 1973 година.