България заяви желание да се присъедини към водещата нация Германия в рамките на реализацията на Конвенцията за рамкови страни на НАТО.

Това става ясно от прессъобщение на военното ни министерство, в което излагат писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен.

Концепцията за рамкови страни предлага доброволно групиране на съюзни държави от НАТО, които заедно да създадат обща платформа за поддържане и подобряване на военните способности. Според нея водещите нации, които имат по-широк спектър от военни възможности, предоставят рамка за други съюзници, които са развили по-добре отделни специфични елементи. Целта на концепцията е да подпомогне съюзниците в предоставянето на приоритетни способности, които да са на разположение на НАТО.

В писмото си Шаламанов предлага България да се включи в групата, ръководена от Германия, предлагайки свой принос в области като съвместна подготовка и военни учения, участие в командни и щабни структури за планиране и провеждане на операции на НАТО, медицински екипи и сухопътни формирования.

Присъединяването на България към инициативата е продиктувано от стремежа за търсене и реализиране на взаимно приемливи подходи и решения за съвместно развитие на способности по Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020".

Писмото на министъра ни е продължение на вече заявеното по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс желание от президента на България Росен Плевнелиев страната ни да се присъедини към Германия.