Софийски градски съд прекрати делото срещу лидера на ПЕС и настоящ евродепутат Сергей Станишев за загуба на секретни документи.

Защитата на Сергей Станишев - адвокат Васил Василев, поиска прекратяване на делото с мотив, че клиентът му е евродепутат и като такъв се ползва с имунитет. Държавното обвинение нямаше аргументи, с които да иска продължаване на делото и остави съдът да реши, а именно логичното - спира наказателното производство срещу президента на ПЕС.

Припомняме, обвинението е повдигнато още през 2010 г., когато прокуратурата заподозря, че когато е бил премиер в периода от 2005 до 2009 г. Сергей Станишев е загубил 7 документа с информация, която представлява държавна тайна.

Няколко пъти през годините съдът връща случая в прокуратурата за доизясняване на детайлите около случая, в който Станишев е обвинен, че не е оказал достатъчна грижа за тези важни държавни документи. Делото няколко пъти не можа да тръгне поради процесуални пречки.

Прокурор Радка Стоянова нямаше желание да разговаря с медиите след заседанието. Обърнете се към Софийски градски съд, отговори тя на въпроса дали обвинението ще иска сваляне на имунитета на Сергей Станишев. Съжалявам, няма какво да кажа, наистина, каза Стоянова в отговор на настояването на медиите да разберат дали прокуратурата ще поиска имунитета на бившия лидер на БСП.
Именно държавното обвинение е компетентният орган, който може да настоява за снемане на имунитет. Попитана дали след 5 години, когато изтича мандатът на Станишев като евродепутат, няма да изтече давността на процеса, прокурорката отговори: „Задайте въпросите си към правилния пресцентър".

Защитникът на Сергей Станишев - адвокат Василев, обаче е категоричен: „След 4-5 години това дело не може да продължи, тъй като ще е изтекла абсолютната давност". Според него обаче има още време делото все пак да продължи. Европейският съд, по думите му, има практика да снема имунитетите на представителите на страните-членки в Европейския парламент.

До преди няколко години европейският съд е имал повече 130 случая на искано снемане на имунитет. Около 30-40  пък са били случаите, в които е разрешено евродепутатите да останат без своя имунитет. Стана ясно, че може и българският съд да поиска имунитета на Станишев.

Днешното заседание започна със закъснение заради секретарката на състава, която пропусна да дойде навреме.