Персонална отговорност за лекарска грешка има и сега, но сложният момент е този с доказването й. Това заяви в ефира на БНР Националният омбудсман Константин Пенчев.

„Грешки има, отговорност има и тя трябва да се носи от всеки, който допусне грешка или допусне смъртен случай, но не бива да има език на омразата. Не бива да казваме "Нашите лекари убиват". Не, нашите лекари не убиват, а отиват в чужбина. Ще дойде моментът, когато ще търсим от къде да внесем лекари", предупреди омбудсманът.

По отношение на делата, свързани с изборите, Пенчев каза, че това не е нещо ново. Той обаче разкритикува забранителните списъци.

„Ако ти от години си гласуваш, естествено е да не си проверяваш името и изведнъж се оказва, че те няма в списъците. Това беше изключително голяма административна грешка и некомпетентност. Тези забранителни списъци за първи път се появиха. Аз не знам защо, тъй като принципът на уседналост не е нов, но за мен това е лоша администрация. Някъде има грешки и аз не приемам отговори и оправдания, че всеки има право да атакува списъка 40 дни преди изборите. Щом те няма, очевидно някой някъде е сгрешил. Аз имам 5-6 такива жалби и следва да видим кой орган е подал неверните данни", посочи той.

Омбудсманът Константин Пенчев говори и за участието си в конференция в Женева на тема "Превенция на изтезанията и защита на достойнството". В конференцията са участвали представители от над 90 държави.
След участието си в този форум, за първи път има създаден подкомитет към Комитета за правата на човека към ООН, който взаимодейства с националния превантивен механизъм към всяка една държава и с властите на тази държава, съобщи омбудсманът.

За България предложението е този механизъм да бъде обмудсманът и неговата администрация. Т.е. когато омбудсманът стане национален превантивен механизъм, тогава той с неговата администрация ще следи дали има предпоставки да бъде накърнено достойнството на хората, които са задържани. Става дума не само за затворници, не само за хората в полицейското управление, а и за болни в домове за психично здраве, за хора на всичките места, където хората са против своята воля и не могат да излязат, когато те си пожелаят, каза Константин Пенчев.

На състоялия се форум беше отчетено, че за да бъде този орган независим, той трябва да има мандат и самостоятелен бюджет. В България има 480 места със задържани хора и те трябва да бъдат поне веднъж годишно инспектирани. Новият орган ще бъде превантивен, съобщи още Константин Пенчев.