Подчертано критичен текст към Министерството на отбраната, министър Ангелов и ръководството му публикува президентът Първанов в новия си сайт. Държавният глава коментира 9 ключови проблема, като всеки един о тях е и сериозен упрек към ръководеното от ГЕРБ военно ведомство.

Още в началото Първанов подчертава, че военният министър омаловажава дискусията за отбранителната ни политика - "свеждайки я до различия по кадрови въпроси". Всъщност помежду ни има същностни, дълбоки различия по настоящата оценка и за бъдещето на въоръжените ни сили, пише президентът и Върховен главнокомандващ.

Според Първанов, военното министерство подценява заплахите за сигурността, особено в „нашия и съседни региони". Според президента армията се подготвя предимно за експедиционни операции и е поставена на заден план „основната задача на армията да защитава суверенитета и териториалната цялост на страната".

Държавният глава алармира, че бюджетът за отбрана е под минималния праг, необходим за осъществяване на реформите в сектора. Според Първанов скромното финансиране и липсата на дългосрочен инвестиционен план „дисбалансират реформата и я обричат да повтаря грешки от минали години".

Президентът си обяснява това с тезата, че „отбраната и изграждането на силна и боеспособна армия не са приоритет на правителството". Той е категоричен, че българската армия трябва да е на ниво, над средното за НАТО. Според Първанов опитите да се пести в кризата и липсата на приемственост при изпълняването на програми за реформи в МО е твърде възможно да доведат до „дефицит на национална сигурност".

По отношение на изпращането на военни контингенти в чужбина, Георги Първанов е на мнение, че трябва да отпадне принципа на доброволност и да започнат да се изпращат компактни военни части. „По-бързо и по-ефективно е. Който влиза в професионална армия, трябва предварително да си е направил сметката, че може да бъде изпратен в подобна мисия. Хленченето не може да се поощрява", пише върховният главнокомандващ.

Президентът атакува директно Аню Ангелов, като изразява несъгласието си с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, даващ право на министъра да изпраща до 600 въоръжени войници на мисия в чужбина. Според Първанов, така се пренебрегва парламентът и се концентрират прекалено много пълномощия във военен номер 1.

В тази посока са и разсъжденията му по отношение на гражданския контрол над въоръжените сили. Първанов изразява опасенията си, че във въоръжените сили прониква силно партийно влияние. По думите му началникът на отбраната се обезличава и в крайна сметка контролът над въоръжените сили отива в ръцете на политическо лице.

Георги Първанов критикува Аню Ангелов и за липсата на социални реформи в армията, които да гарантират нужния комфорт на военните и семействата им. „Ако искаме да имаме армия на нивото на съвременните изисквания, трябва да се разделим с представата за войника „измокрен, гладен, уморен", пише Първанов. Той настоява и за повишаване на качеството на военното образование, както и за стратегия за развитието на военната индустрия.

Според президента, българската армия трябва да има по-голяма относителна тежест при оказването на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, като това трябва да има своето отражение и при дислокацията на военните формирования.