Либийският лидер Муамар Кадафи призова за „джихад срещу Швейцария" заради въведената след референдум забрана за строителство на минарета, съобщи АФП.

В реч в Бенгази по случай празника Мулуд, посветен на рождението на пророка Мохамед, Кадафи нарекъл Швейцария „страна на неверници и ренегати".

„Всеки мюсюлманин по света, който поддържа връзки с Швейцария . . . трябва да бъде смятан за неверник . . . за обявил се срещу исляма, срещу Мохамед, срещу аллах и срещу корана", заяви Кадафи.

„Срещу Швейцария, страна на неверници и ренегати, които рушат домовете на аллах трябва да бъде обявен джихад с всички възможни средства", заявил полковникът. Според него „джихадът срещу Швейцария, срещу ционизма, срещу чуждестранната агресия . . . не е тероризъм", призова либийският лидер.

На 29 ноември 57,5 на сто от швейцарците се обявиха на референдум срещу строителството на минарета в страната. Едва четири от общо 26 кантона отхвърлиха предложението, подкрепяно от дясната Швейцарска народна партия и малката дясна християнска партия Федерален демократичен съюз.

В Швейцария живеят близо 7 милиона души, като 300 000 от тях са мюсюлмани, главно от Босна, Косово и Турция.

Отношенията между Швейцария и Либия се влошиха от юли 2008 г., когато полицията в Женева разпита сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Ханибал и съпругата му след жалба за малтретиране на техни домашни прислужници. В отговор Триполи заплаши, че може да изтегли всички свои авоари от швейцарски банки, които са на стойност 7 млрд. долара, и потвърди спирането на доставките на суров петрол за конфедерацията.

Швейцария внася ежегодно 2,5 милиона това суров петрол от Либия и този обем представлява 20 на сто от годишните нужди на страната.

Скоро след това режимът на Кадафи забрани на Макс Гьолди и Рашид Хамдани да напускат територията й, а впоследствие ги осъди за визови нарушения. Двамата бизнесмени потърсиха убежище в швейцарското посолство в Триполи.

Преди дни кризата приключи.