Като „отвратителна" определи гледката, запечатана на снимките от операцията при ликвидирането на терорист номер едно Осама бин Ладен, сенаторът-републиканец Джеймс Инхоф, пише електронното издание Нюз.Ру.

15 снимки на бин Ладен от операцията на американските спецчасти бяха показани на американски сенатори. Инхоф, който бе един от избраниците, видели последните фотографии на убития Осама разказа, че гледката, запечатана на снимките е била „ужасяваща".

На първите три снимки в къщата в Аботабад Осама е запечатан още жив. По думите на сенатора това е било направено, за да могат да се сравнят със следващите снимки на вече мъртвия терорист. По думите на сенатор Инхоф на една от снимките се вижда простреляната орбита, от която изтича мозъкът на бин Ладен.

Куршумът е минал през ухото, което е запечатано на снимката. На снимката от борда на американския кораб преди изхвърлянето на мъртвото тяло на терориста в морето лицето на бин Ладен е очистено от кръвта и мозъчното вещество и те са по-приемливи за гледане.

На въпрос дали е сигурен в смъртта на бин Ладен сенаторът-републиканец е отговорил, че вече е убеден в това. „Той е мъртъв, той вече е история", заяви сенотрът. Според него тези фотографии трябва да се представят на обществеността.

Сенотрите предстои да видят още снимки, но те нямат право да правят копия от тях. Те получават достъп до снимките в щаб-квартирата на ЦРУ в Ленгли, щата Вирджиния.

Всъщност преди това до снимките беше допуснат друг сенатор-републиканец - бившият агент на ФБР Майк Роджърс. Той ги видя на 2 май, буквално няколко часа след операцията. Роджърс поддържа мнението на президента Обама фотокадрите да не се изнасят в публичното пространство. „Бин Ладен не е трофей".

Според социологическо проучване болшинството американци са против публикуването на снимките. 64 % поддържат позицията на президента Обама, а 34 % са за публикуването им.