Целият износ на страната ни за САЩ за 2013-та година достига около 900 млн. долара или 1,6 млрд. лева.

Този показател Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изтъкна като най-голямото доказателство за важността на т. нар. споразумение за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и Америка.

На пресконференция от института припомниха, че преговорите за подписването на подобно споразумение са започнали още през 2013-та година, което от тогава до сега поражда редица въпроси за това, ще спечели ли страната ни от подобна договорка.

България изнася най-много за Америка машини и електрическо оборудване, следвани от минерални горива и масла и необработен тютюн. Като друг плюс за износа от ИПИ посочиха факта, че около половината от общия износ за САЩ се облага с нулево мито. „България изнася за Америка не само стоки, но и услуги", изтъкна икономистът Десислава Николова и обясни, че се забелязва дори бърз растеж на предлаганите родни услуги в САЩ.

Вносът от САЩ у нас пък е с 1,5 пъти по-малък от износа ни, като достига до 262 млн. долара за 2013-та година. Въпреки това Америка се нарежда на девето място сред инвеститорите в България. Голяма част от американските инвестиции в страната ни са в сферата на високите технологии, електрониката и компютърните услуги, показва още проучването на ИПИ.

Сред най-популярните митове за ТПТИ са, че с него САЩ ще залеят България с ГМО, българската земя ще бъде надупчена за шистов газ, а местните предприятия ще фалират пред конкуренцията от САЩ", посочи Николова и се захвана да опровергава тези твърдения.

Според нея от по-свободната търговия с Америка ще спечелят не само големите корпорации, тъй като 87 на сто от всички износители от Европейски съюз за САЩ са малки и средни предприятия в Европа, а у нас този процент е 40 на сто. Положително ще се отрази на страната ни и очакваното премахване на митата с подписването на подобно споразумение и това ще даде добро отражение върху 40% от българския износ.

От института дори са убедени, че с ТПТИ на американския пазар ще успеят да пробият и по-ниско конкурентни наши продукти. „Евентуалното подписване на ТПТИ ще доведе до нарастване на инвестициите от САЩ в България", заключиха от ИПИ.

Икономистите обясниха положителната си оценка за споразумението с това, че освобождаването на двустранната търговия между ЕС и Америка ще увеличи многократно търговския стокообмен, ще намали риска от национализация срещу инвеститори от САЩ и не на последно място ще насърчи повече инвестиции на американски компании у нас, което пък ще доведе до повече работни места в страната ни.

Припомняме, преди седмица обаче друго изследване посочи доста негативи на търговския договор между ЕС и САЩ.