Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Търговище разпространява декларация, в която се призовава да бъде възстановен лицензът на хирургична болница "Папуров".

Припомняме, миналата седмица за първи път в новата история на здравеопазването у нас беше отнет лиценз на здравно заведение със заповед на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Декларацията на регионалната колегия на БЛС е изпратена до Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазване към Народното събрание.
Интересното е, че д-р Добрин Папуров е името на бившия председател на регионалната колегия, което може да бъде намерено и в момента на сайта на Българския лекарски съюз.

Отделно на декларацията, в град Търговище върви и подписка с призив ръководството и лекарите на болницата с отнетия лиценз да бъдат подкрепени.

Доктор Панайот Арнаудов, председател на регионалната лекарска колегия, цитиран от БНР изказа тревогата си за пациентите на болница "Папуров", тъй като един пациент, гласувал доверие на лекар, който го е оперирал, трябва да избира или да прекрати лечението си, или да отиде в друго здравно заведение при непознат лекар и непознати условия.

"Кой в момента поема отговорността за лечението на този пациент?", заявява Арнаудов.

Той посочва, че има и изписани пациенти, които подлежат на задължителни контролни прегледи, като не е ясно кой ще ги извърши в момента.

Припомняме, малко след като отнемането на лиценза на болница "Папуров" бе обявено от министър Петър Москов, шефът на БЛС Венцислав Грозев коментира случая, като не отрече информацията за установени нарушения. Въпреки това той призова да не се прилага "лов на вещици" като контролна функция в здравеопазването.