"Не вземайте жилещи решения за пчелите" - това беше най-често срещания плакат по време на протеста на пчеларите пред парламента.

"Да спасим пчелите от законодателите" и "Пчелите са живот - да спасим пчелите, да съхраним живота", издигнаха още плакати протестиращи, като част от тях са облечени в атрактивни костюми тематични за сферата.

Поводът за недоволството им са законови промени, които предвиждат ограничения на брой кошери в рамките на населените места. Измененията вече са оттеглени, но притесненията на пчеларите остават.

Според протестиращи е напълно възможно законопроектът да бъде внесен отново след няколко месеца и тези ограничения да бъдат прокарани тихомълком. Ако такъв закон влезе в сила производителите са уверени, че ще фалират, тъй като кошерите няма как да бъдат охранявани. А кражбите са гарантирани.

Освен зачестилите кражби на кошери, по думите на председателя на организацията Куменов не се обръща внимание и на нерегламентирано пръскане на земеделски култури, с което се убиват хиляди пчелни семейства годишно. „Ние сме безпомощни, няма на кого да се оплачем от това", отбеляза председателят на Федерацията.

На среща със Земеделската комисия хората от бранша и народните представители търсят възможни решения на проблемите.

От днес пчеларите могат да подават заявления за подпомагане по схемата "де минимис" в подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2014 г - 2015 г., съобщават от Фонд "Земеделие". Общият бюджет е 3,5 млн. лева , а конкретният размер на помощта ще бъде определен в зависимост от броя на подадените заявления.

По схемата могат да кандидатстват само регистрирани пчелари, като ще се подпомагат до 200 пчелни семейства в едно стопанство.

Земеделските стопани, които отглеждат повече от 200 пчелни семейства, също могат да се възползват от настоящия de minimis, като фондът ще ги подпомогне до максимално допустимия брой от 200 пчелни семейства.

Документи се подават до 30 юни 2015 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие". Срокът за сключване на договори и изплащане на средствата на пострадалите пчелари е от 13 до 31 юли 2015 г.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337, 45 лв.) за период от три данъчни години (2013 - 2015).