От поставените 15 камери в столицата са засечени 28 000 нарушения до този момент.

Това съобщи министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол и каза, че е удовлетворен от ефекта, който има видеонаблюдението.

Той изрази надежда, че с поправките в Закона за движение по пътищата ще се постигне по-сериозна събираемост на глобите, наложени от засечени от камери пътни нарушения.

Министър Цветанов увери, че е съставен план за активно наблюдение и предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на летния сезон, когато движението и изключително натоварено.
По въпроса е съставена Междуведомствена работна група, а всички налични физически сили, т.е. пътни полицаи ще бъдат ангажирани в кампанията, увери силовия министър.

Изработва се план за създаване на алтернативни трасета с оглед на натовареното
движение през летните месеци, уточни Цветанов. Обичайно най-натоварено през лятото е движението по магистралите и по пътя Калотина-Капитан Андреево от преминаващите транзитно през страната граждани от ЕС, голяма част от които са от турски произход.

Друга натоварена отсечка е Петолъчката-Карнобат, където има сериозна концентрация на пътно-транспортни произшествия, допълни Цветанов. Той изрази надежда до месеци да бъде изграден последният участък от магистрала "Тракия", която ще даде
допълнителна възможност за облекчаване на интензивното движение през летния сезон.

От началото на годината жертвите по пътищата са 342, т.е. с 52 по-малко в сравнение с миналата година. Въпреки намалението обаче тенденциите остават тревожни, призна Цветан Цветанов.

България се нуждае не само от законодателни промени. България се нуждае от промяна на манталитет и дисциплинираща мярка, която да се отнася за всички", каза Цветанов.

Министърът призова не само колегите си, но и всички българи от парламентарната трибуна да бъдат внимателни шофьори - заради своя живот, и заради живота и здравето на другите.