Депутатите от Патриотичния фронт са проявили разбиране към мерките, които МВР полага по исканите от тях условия, стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която бе пресрещната от журналисти в парламента преди петъчния контрол. Така министър Бъчварова си обяснява оставането на ПФ в управляващата коалиция.

"Работим, за да постигнем видими резултати. Не казвам, че ще е лесно, не казвам, че ще е веднага", обясни министърът. Патриотите били наясно с всички трудности. Не ми допада стилът на ултиматумите", каза Бъчварова по повод новия тримесечен ултиматум от страна на ПФ.

Според нея такъв подход не е продуктивен. От думите й стана ясно, че предстои разговор с вицепремиера Ивайло Калфин, за да се види дали по програмите за заетост могат да се наемат хора, които да бъдат ангажирани да помагат на полицаите в охраната на границата.  Наетите обаче трябва да имат съответни умения.

Припимняме, през месец май от ПФ поставиха ултиматум, че ще спрат с подкрепата си за мнозинството, ако не бъдат изпълнени поставените от тях условия. Преди ден в Министерския съвет се проведе среща между съпредседателите на Патриотичния фронт и премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов.

Малко по-късно в пленарна зала от БСП запитаха "Има ли пилот в самолета на МВР".