Международният ден на Земята е.

Празникът се отбелязва от 42 години, като на 22 април правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазването на планетата.

Денят на Земята е и в международния календар на зелените събития, които се провеждат в над 150 държави. Всяка година Денят на Земята отбелязва годишнина от създаването на съвременното екологично движение през 1970 година. Това движение се заражда най-напред в САЩ, когато възмутени от петролните през 70-те години, един сенатор Гейлорд Нелсън организира честване на Деня на Земята.

20 милиона американци защитават екологичната кауза.

В резултат на протестите във Вашингтон по това време се приемат първите закони за опазване на въздуха и водата и се създава американската Агенция за опазване на околната среда. Бил Клинтън връчва на сенатор Нелсън президентския „Медал на свободата", което е най-високата чест, давана на цивилен гражданин в САЩ, за ролята си на основател на Деня на Земята.

След 1970 г. 22 април се отбелязва като Международен ден на Земята в целия свят. Над 170 са държавите, които поддържат тази кауза и всяка година организират събития. България е също една от тези държави.

Празникът е основан през 1970 година. Основната му цел е да се привлече обществено внимание към проблемите на Земята и околната среда.