Цветан Василев иска разглеждането по същество на делото за фалита на КТБ. Това обяви в ефира на Нова телевизия един от адвокатите на банкера Менко Менков.

По думите на юриста е важно делото да се разгледа по същество, макар към момента българският съд да е обявил, че Василев няма правен интерес да обжалва решението на Управителния съвет на БНБ. Менков се надява с утрешното си решение обаче ВАС да даде тази възможност на юристите на Василев, тъй като трябвало да се акцентира върху действията на БНБ.

За адвоката е редно квесторите на БНБ да спасяват банката, не да я фалират. Той се възмути от това, че те дори не са обжалвали решението на УС на БНБ за фалиране на КТБ.

Най-важният въпрос е защо КТБ не беше подпомогната, а беше фалирана, настоя Менков. Според него по времето на специалния надзор КТБ е могла да бъде спасена само с 800 милиона лева, но така и не било ясно защо това не е направено, нито защо показателите на банката са се влошили след намесата на квесторите на БНБ.

Да се направи международна експертиза по темата, настоява адвокатът.

Той коментира и твърденията, че Василев създавал фирми, финансирани от КТБ, с цел придобиване различни активи в българската икономика. Според думите на Менков създаването на такива дружества е трайна практика на почти всички търговски банки по света и позволеният процентен праг за страната ни не е прехвърлен. Има търговски регистър, в който се вижда кой е собственик на регистрираните дружества, това е обществено достъпна информация, обяви юристът.

Той смята още, че прокуратурата трябва да се самосезира по думите на банкера от негово интервю.

Прокуратурата не иска да чуе Василев, оплака се Менков и припомни, че банкерът вече веднъж е поискал да бъде разпитан с видеоконферентна връзка от Сърбия, но съдът му отказал. Той все още е готов да говори, смята адвокатът.