Ранените при двете експлозии, които разтърсиха тази сутрин сирийската столица Дамаск вече достигат 140 души, съобщава ИТАР-ТАСС. По-рано днес световните медии съобщиха за 97 ранени и за 27 загинали при взривовете.

По сведения на очевидци два взрива са прогърмели дo правителствената сграда за сигурност. По-рано днес сирийската държавна телевизия определи взривовете като „терористични" атаки.

Според информация на Би Би Си от тази сутрин най-вероятно две коли-бомби са се взривили. Според жители на столицата и според източници от опозицията са атакувани няколко сгради на службите за сигурност.

Информациите не могат да бъдат потвърдени от независими източници, тъй като достъпът на журналисти в Сирия е строго ограничен.

По информация на някои медии откъм площад Тахрир, където е експлодирал единият от натъпканите с експлозиви автомобили, към небето се носи гъст дим. По предварителни данни мишена на атентата е била сградата на разузнаването на ВВС, намираща се в квартала Кусаа.

Другият взрив прогърмял до сградата на Дирекцията на криминалната полиция. В близост се намират Митническата служба, телевизионен център и площадът на Омеядите, където преди два дни се състоя митинг на привържениците на Асад.

Днес в Дамаск работят учебните заведения и магазините, независимо че е събота. Според сирийски адвокат някои от жертвите може да се окажат студенти, тъй като през района минава маршрутът на микробусите, с които пътуват студенти към университета в Дамаск. Той добавил, че много семейства очакват с тревога вести за свои близки.

В репортаж на спътниковия телевизионен канал Сурия от мястото на взрива при сградата на митническата служба бяха показани няколко обгорели микробуса, както и кадри с изгорели тела и кръв по улиците.

В болницата на Червения полумесец са приети над 40 ранени, съобщил един от дежурните лекари. Повечето от пострадалите били възрастни хора и деца, някои от които имали силни изгаряния.

Никой не е поел отговорност за нападенията, които станаха два дни след първата годишнина на въстанието срещу режима на Башар ал Асад. Режимът обвини за атентатите "терористични сили", които стоят зад бунтовете. Опозицията на свой ред обвини властите, че са организирали взривовете, за да очернят въстанието й.

От руското външно министерство излязоха с декларация, осъждаща тези действия и изказваща съболезнования на близките на загиналите. Русия приема официалната сирийска позиция, че атаката е извършена от терористи.

Според руските дипломати атентатите са осъществени по традиционната схема на „Ал-Кайда" и съвпадат с активизирането на международните усилия за решаването на сирийската криза. Става дума за мисията на Кофи Анан в Сирия, поддържана от Русия и ООН.

Протестите в Сирия не стихват вече година, а според неофициални данни жертвите са към 9000 хиляди.