Украйна обяви, че е избухнал въоръжен конфликт между граничари и конвой от „десетки" военни автомобила и танкове, които са навлезли на украинска територия от Русия, близо до Азовско море, предаде „Франс прес".

Украинската граница беше пресечена от конвой от няколко десетки танка и военни автомобила", каза украинският говорител Леонид Матюшкин пред френската агенция, допълвайки, че са пресекли границата в район, който се намира до украинския индустриален град Мариупол.

Конвоят бе спрян от граничната полиция...Сблъсъкът продължава", подчерта той без да съобщава подробности.

Град Мариупол e на брега на Азовско море в южната част на региона Донецк. В него живеят около 500 хиляди души. Той се намира само на 50 километра от руската граница и на 110 километра от град Донецк. Дом е на едни от най-големите заводи за метал в Източна Украйна.

Градът участва на референдума на 11 май. Влезе в състава на независимата „Донецка народна република", но е под контрола на киевските сили през последните месеци.

Регионалните власти излязоха с послание, за да успокоят гражданите. Ръководството отбеляза, че управителят и служителите от администрацията „функционират както обикновено" и не са напуснали офисите.