Истанбулският парк „Гези" на площад "Таксим" отново е открит за желаещите да го посетят. Това заяви валията на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу на церемония по откриването му, цитиран от „Гласът на Русия".

Паркът ще работи 24-часа без прекъсване.

Властите обявиха, че няма да допуснат паркът да бъде място за демонстрации.
Никой няма право да блокира парка. Няма да позволим да се проведат незаконни акции. Паркът не принадлежи към определена група в Истанбул", каза той.

По думите му призоваващите за провеждане на незаконни мероприятия в "Гези" ще бъдат считани за престъпници.Време е да се сложи край на това", поясни валията.

Според валията в парка са засадени 129 нови дървета, пет хиляди храста рози, 202 хиляди сезонни цветя и голяма зелена площ.

Възстановяването на парка започна на 15 юни, когато полицията изгони стотици протестиращи, които бяха разположили палатки в района повече от две седмици.

От 15 юни до днес достъпът до парка бе забранен, за да бъдат възстановени щетите. Тази сутрин охраняващата полиция е напуснала парка.

Припомняме, протестите в Турция започнаха, след като турското правителство обяви, че смята да застрои на мястото на парка комплекс с историческа казарма. Съд в Истанбул постанови отмяна реорганизация на площад „Таксим" и парка „Гези". Четирима души загинаха при протестите в Турция, а над 7500 бяха ранени.