Симеон Сакскобургготски продължава да "контактува и да разменя мисли с Ахмед Доган". Това заяви самият той в интервю за БНТ.

Сакскобургготски очаквано коментира и "най-горещата" тема около себе си в последните години, а именно тази за имотите на фамилията му.

По думите на Симеон, още през 1946 г. властта в лицето на Отечествения фронт му връчила списък, съдържащ частните му, лични имоти. „Откъде накъде сега те вече не са наши", възмути се Сакскобургготски, визирайки съдебните процеси, които води с държавата.

Припомняме, голяма част от горите и други имоти, върнати на Сакскобургготски, след като стана през 2001 година премиер, вече са отново държавни.

Той заяви, че вече обжалва в Страсбург решението на страната ни да предаде имотите си за държавно ползване, защото е европеец, а частната собственост е нещо, което не може да се отрече в ЕС.

Надявам се, че нещата може да се разминат по друг начин, заяви Сакскобургготски. Той обаче заподозря, че в целия шум около имотите му има и политически подтекст.

Виждат се нагласи и неща, които са в реда на анекдота. За съжаление комплексари има навсякъде, смята той, но допълва, че не е от значение какво персонално не му харесва в българската политическа действителност, а по-скоро какъв е общият контекст - какво може и какво е положително и полезно за страната ни.

Присъствието ни в ЕС е положително в политическата ни реалност - най-накрая се интегрираме. „В Европа сме. Да се правим на интересни и да сме извън този общ контекст, ни връща в 19 век. Жалко, че се акцентра върху нещастието, защото имаме дадености да се сравним с други страни", допълва Симеон Сакскобургготски.

Той е категоричен, че не бива в "един кюп" да се поставят отделните политици и институциите, защото институциите трябва да се уважават.

Сакскобургготски коментира и събитията около НДСВ - лошите изборни резултати, напускането на партията на някои знакови фигури. Идеята беше добра, имаше интересни цели, дали хората са се разочаровали и тръгнали в други посоки, това не зависи от идеята, а от самите хора, заключи той.