Над 2,5 млн. души са взели участие в проведения вчера референдум за независимост в Донецка и Луганска област, съобщи украинската телевизия „ТСН”, цитирайки източници от тамошните избирателни комисии.

Организаторите на допитването съобщиха, че в Луганск са били отчетени гласовете на около 975 хил. души, а в Донецк - на 1,467 млн. души. Това представлява съответно 81% и 75% избирателна активност за всеки от двата района. Общо 3 млн. бюлетини бяха напечатани преди вота за независимост.

Кремъл приема резултатите от референдума в Донецк и Луганск
Още...

Шефът на избирателната комисия Михаил Лисенко заяви, че в 40-те избирателни района мнозинството от хората са пожелали отделяне от Украйна. Според него за обособяването на Донецката народна република са гласували 89% от имащите това право, а в Луганск процентът е дори по-висок - цели 96,2 на сто.



Още вчера ЕС и САЩ обявиха, че няма да признаят резултатите от референдума, по време на който бяха констатирани редица нарушения, включително и кашони с предварително попълнени бюлетини. Рано тази сутрин Япония също обяви, че проведеният от сепаратистите избор за отделяне на двете области от състава на Украйна е незаконен.

Въпреки това ръководителят на т.нар. Югоизточна армия Василий Никиткин обяви, че Луганск няма да участва в изборите за президент на 25 май, а провъзгласената преди месец Луганската народна република ще търси помощ от ООН, за да защити правото си на обособяване.

Стана ясно от лидера на сепаратистите, че Луганската народна република може да проведе референдум за присъединяване към Русия.