В Италия са регистрирани четири предполагаеми случая на смърт от антигрипна ваксина, съобщава кореспондентката на БНР. Починалите са възрастни хора. Двама от тях са от Сицилия, един - от област Молизе и един от Тоскана. Смъртта  е настъпила 48 часа след ваксинирането.

Две от партидите на ваксината „Флуад" на фирмата „Новартис" са блокирани с превантивна цел от Италианската агенция по лекарствата. Гражданите са информирани своевременно да не ползват ваксините от тези две партиди.

Директорът на Агенцията по лекарствата Лука Пани обясни, че случилото се не е в резултат на производствен дефект, а по-скоро на случайно съвпадение. Това е причината ваксината да не е конфискувана, а въпросните партиди да подлежат на анализ. Те са били достъпни в обществената здравна система за разпространение и на разположение на личните лекари, но не са били продавани в аптечната мрежа.

Ваксината „Флуад" е подсилен вариант на други две противогрипни инжекции. Ползва се от 10 години насам, без да са били отчетени някакви аномалии. Препоръчва се на хора над 65 години с по-крехко здраве. След случилото се обаче в Сицилия и Молизе, здравните власти в област Лигурия и в град Кампобасо временно са преустановили ваксинирането с този медикамент.