Софийски градски съд спря делото за източване на САПАРД с основен обвиняем Марио Николов.

Причината е кандидатдепутатският имунитет на подсъдимия Иван Иванов, който е мажоритарен кандидат за предстоящите парламентарни избори. Заради това процесът бе спрян. Спряно е и производството срещу другите обвиняеми.

В България всеки е невинен до доказване на вината. Ако вляза дай Боже в парламента, аз сам ще си поискам сваляне на имунитет.
                  Иван Иванов

Съдът отмени и наложените им мерки за неотклонение „забрана да напускат страната".

По думите на прокурора Иванов е регистриран на 13 юни като мажоритарен кандидат на партия "Лидер" за Ямбол.

Тъй като и това дело е в съучастие, то не може да продължи, ако производството бъде спряно спрямо Иванов.

Нямахме информация, че ще бъде предприето такова действие, заяви прокурор Андрей Андреев, но не пожела да коментира как това ще се отрази на делото.

Междувременно обаче от Лидер разпространиха съобщение, че изваждат Иванов от листата си. Става ясно, че той е не ги е уведомил, че е подсъдим
Още...

Междувременно обаче от Лидер разпространиха съобщение, че изваждат Иванов от листата си. Става ясно, че той е не ги е уведомил, че е подсъдим.

По-рано днес, в кулоарите на съда, един от основните обвиняеми Марио Николов каза, че за този ход на Иван Иванов е разбрал едва днес.

Аз съм много изненадан, при това не особено приятно, коментира Николов.

Винаги съм твърдял и продължавам да твърдя, че желая този процес да се развие в нормални срокове и да се върви към приключване на самия процес, допълни той.

Този ход по думите на Николов ще забави процесът макар и с няколко седмици.

Съдия Георги Колев обаче обясни, че е направена справка в РИК Пловдив и към 12 ч. днес не е подадено искане за оттегляне на кандидатурата на Иванов.

От друга страна доказва един безспорен факт, че всъщност аз не ръководя ничий живот, никаква група, още по-малко престъпна, след като така наречените съпроцесници никога по никакъв начин не са ме питали, не са се консултирали с мен дали да се кандидатират или няма да се кандидатират, посочи още Марио Николов.

Дано съдът спре делото само по отношение на този кандидиат за народен представител и то да продължи срещу останалите, настоя той.
Това е моето лично желание. В крайна сметка всеки подсъдим има различен интерес от другия. Моето желание е длото да продължи, повтори Марио Николов.

След заседанието Иванов коментира, че не е запознат с решението на „ЛИДЕР" да го изключат от кандидатдепутатските листи. На вас ви казват, на мен не са ми казвали, посочи той.

В България всеки е невинен до доказване на вината, каза още той.

Иванов допълни, че пред „ЛИДЕР" е дал свидетелство за съдимост, автобиография ие обяснил с какво се занимава.

Той подчерта, че споделя идеите на партията и обеща, че ако влезе в парламента ще дава идеите на „ЛИДЕР". Ако вляза дай Боже, аз сам ще си поискам сваляне на имунитет, отбеляза Иванов.

Отлагането на делото няма да е фатално, заяви от своя страна и наблюдаващия прокурор Андрей Андреев. Той обясни, че днешното решение на съда не може да бъде обжалвано, тъй като по отношение на имунитета законът е категоричен.

От прокуратурата ще поискат допълнителни справки оттеглена ли е кандидатурата на Иванов или не. Андреев обясни, че е изненадан от неговата кандидатура за депутат и обясни, че е очаквал някой от другите обвиняеми да се възползва от тази правна възможност. От кои е очаквал подобен ход, той не посочи.

Иван Иванов е представлявал едно от дружествата, получили неправомерно средства по програма САПАРД.

Припомняме, вчера на практика приключи делото срещу Братя Галеви и другите обвиняеми, тъй като "братята" - Пламен Галев и Ангел Христов са кандидат-депутати.
Поради това кюстендилският съд - където бе прехвърлено делото - ги освободи срещу 100 хиляди лева гаранция.