Най-новите членове на ЕС - българите, са засега сред най-нещастните хора в Европа, съобщава Euobserve, позовавайки се на последното изследване правено на континента.

Българите оценяват задоволството си от живота с 5 точки при скала от 10 пункта, а личното си щастие съответно определят с 5,8 при средни стойности за ЕС 7 и 7,5 пункта.

От своя страна румънците, които се присъединиха по едно и също време с България, имат по-позитивно отношение към живота си, категоризирайки го с 6.5 пункта за задоволство, а за щастието си - 7, показва Европейското изследване за качеството на живота, проведено от базираната в Дъблин агенция Eurofound.

Проучването обхваща всичките 27 страни членки на ЕС, (включително и Норвегия, Турция, Хърватия и Македония) поставя скандинавските народи сред най-щастливите нации в Европа, като класацията е оглавена от Дания, Швеция и Финландия.

От страните присъединили се към ЕС през 2004 г., само Малта се класира сред първите 10 в класацията.

Според статистиката португалците са най-нещастни сред 15-те най-стари членки , класирайки се малко след Италия и Гърция.

Общо взето  първите 15 страни членки на ЕС са все още по-щастливи и доволни от живота си от хората в Източна Европа.

Все пак оптимистите са под 50% във Франция, Италия, Португалия, Чехия, България, Унгария и Словакия.

По думите на директорът на Eurofound Йорма Карпинен, разликите между нагласите в старите и новите страни членки на ЕС може да се обяснят както с  различната им история, така и с настоящите им условия на живот.

"Качеството на живота в бившите комунистически страни варира значително между различни социални и демографски групи.
Хората с ниски доходи, както и възрастните хора изпитват чувствителни трудности в своето ежедневие, което обуславя липсата на усещане за щастие и задоволство", допълва  Карпинен.

Изследването е проведено в периода от септември 2007 до февруари 2008 г.