Модулът „Фила", който извърши първото в историята кацане на комета, премина към „спящ" режим, след като вчера успя да предаде нови данни от повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, предадоха информационните агенции.

Апаратът е изчерпал запасите си от енергия. Той се е позиционирал на място, където релефът на кометата образува сянка, поради което зареждането на слънчевите му батерии е затруднено.

Според специалистите от Европейската космическа агенция,  „Фила" може повече да не успее да установи връзка със Земята.

Все пак от центъра за управление на полетите в Дармщат изразяват задоволство от получената информация и определят като безспорен успех  първото кацане на космически модул върху повърхността на комета.

„Нашият модул заспа. Лека нощ, „Фила", гласи съобщение на Европейската космическа агенция в Twitter.

Дори връзката с апарата да не бъде възобновена, изследователите подчертават, че 80% от поставените пред „Фила" задачи вече са изпълнени.

Учените се надяват, че ще успеят да анализират състава на взетите от „Фила" проби и да дадат отговор на въпроса дали ключовите елементи за зараждането на живота са донесени на Земята от кометите.

Припомняме, сондата „Розета" с модула „Фила"  беше изстреляна през 2004 г. Тя преодоля 6.4 милиарда километра преди да достигне своята цел  близо до орбитата на Юпитер.