Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев посетиха Елхово и дадоха началото на логистичните дейности, с които Българската армия ще подпомага работата на гранична полиция, съобщават от МВР.

Заместник-министрите посочиха, че на етапа 83 военнослужещи ще участват в планираните дейности по тази съвместна операция. Тяхната логистична подкрепа ще обхваща транспортиране, ремонт на аварирала техника, възстановяване на нарушената цялост на изграденото възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

Пет от екипите са разпределени по ГПУ - Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, и Свиленград, други два ще извършват ремонтни дейности. Двамата уточниха, че периодът за провеждане на тази операция не е фиксиран и зависи от интензитета на миграционния натиск на границата, в развитие ще се преценяват възможностите и какви сили и средства ще бъдат употребени с цел превенция на засиления миграционен натиск.

По думите на Кюмюрджиев, Българската армия е в състояние при засилване на  миграционния натиск да окаже допълнителна логистична подкрепа на гранична полиция, за да не се допусне навлизането на нерегламентирани нарушители на границата.

Филип Гунев увери, че през тази седмица приключва проектирането на инженерното съоръжение за областите Ямбол и Хасково. Той акцентира върху същественото значение на етапите - проучването, извършването на подробни геодезични замервания и разчети, необходимите поправки или изграждане на нови пътища, където има необходимост.

По решение на Министерския съвет от февруари Министерството на земеделието е започнало поправката на част от пътищата на българо-турската граница.

През следващата седмица се очаква да има ясна представа за необходимите средства и срокове за изграждането на съоръженията, посочи Гунев. Реално изграждането ще започне през май. Зам.-министърът уточни, че през последния месец областните управители са идентифицирали и фирмите, на които ще бъде възложено изграждането, предвиден е и 5-годишен гаранционен срок.

Основната поддръжка се налага заради нарушаване на целостта при опити незаконно да се преодолее съоръжението. От началото на построяването му има 40 такива опита. Именно това е и една от задачите пред военнослужещите, участващи в настоящата операция, уточни Филип Гунев.

Интегрираната система за наблюдение по границата ще бъде изградена до края на юни, увери той. По думите му миграционният натиск на границата е идентичен с този в цяла Европа (като пример: в Гърция  има  четворно увеличение от началото на годината).

От началото на годината на територията на България са задържани 5000 незаконно преминали границата. Те са установени както на вход, така и на изход и във вътрешността на страната.

За същия период недопуснати да влязат в страната са 16 000 души (през цялата 2014 г. те са 32 000 души). Той уточни, че всички, които нямат право на бежански статус подлежат на доброволно или принудително връщане. В изпълнение на тази процедура са предприети допълнителни мерки - увеличение на полетите за принудително връщане, които се осъществяват по линия на Фронтекс.

Гунев поясни, че дейностите по връщането на нелегални имигранти са постоянни. Всеки месец между 50 и 100 нелегални имигранти се извеждат от страната ни.

На този етап не се предвижда промяна в броя на командированите служители, които към настоящия момент са 504 от Гранична полиция и 126 от ОДМВР - Бургас, Ямбол и Хасково, допълни Филип Гунев.

В МО са направени първоначални разчети, като за първите 6 месеца необходимите средства са в рамките на 2 128 360 лева, поясни зам.- министър Димитър Кюмюрджиев. До момента от своя бюджет Българската армия е похарчила около 180 000 лева в подготовката за настоящата операция.