Бившият хотел на Ванко 1 става административна сграда на община Пловдив. Това обяви градоначалникът Иван Тотев, цитиран от Дарик. Кухата статуя на Христос от гипсокартон ще бъде премахната и на нейно място ще се издигат надписи и пилони със знамената на Пловдив и на Европа.

Служби на район „Източен" ще се помещават в 7-етажното здание. На първото ниво ще се разположат фронт офис за обслужване на граждани, каса и отделите ГРАО и Стопански. На горните етажи ще работи новосъздаден център за мобилни услуги. Той ще контролира интелигентните системи за следене на трафика и електронните системи за таксуване на билетите в градския транспорт.

Реконструкцията на сградата ще продължи 140 дни. В момента тя се намира на груб строеж. 1,4 млн. лева ще струва ремонтът на помещенията. Изпълнителите увериха, че фасадата ще остане в същия вид. Тотев посочи, че различните звена трябва да започнат да функционират до лятото на 2015 г.

Кафето и басейнът на покрива на хотела ще останат и ще се отдават под наем. До тях директно ще се стига с асансьора в сградата.

През 2010 г. НАП обяви за публична продан конфискувания хотел на рапъра Ванко 1 на цена от 2,7 млн. лева. Тогава като областен управител водих няколко разговори с финансовия министър Симеон Дянков държавата да прехвърли имота на общината. В края на 2011 г. хотелът стана собственост на община Пловдив, припомня Иван Тотев.