Идеята е една медия, която вече е извън политическия контрол на определени кръгове, да бъде свалена от ефир.

Това заяви новоназначеният Изпълнителен директор на TV7 Емил Кошлуков на пресконференция по повод действията, които се водят срещу телевизията.

Кошлуков припомни, че срещу TV7 бяха заведени искове за несъстоятелност. В резултат на това е бил назначен временен синдик. Телевизията е обжалвала решението и Апелативният съд се е произнесъл, че действително няма нужда от такъв човек.

Поради липсата на изпълнителен директор към онзи момент обаче, синдикът е оставен. След това започва серията от действия срещу телевизията, които според Кошлуков застрашават свободата на словото в България.

Журналистът изтъкна „яркото беззаконие" по отношение на медията.  С поредица от решения на определен съдия в СГС - Тодоров, законът не просто е драматично нарушен, той се използва като рекет, по думите на Емил Кошлуков. „Ако бях следовател, щях да кажа, че има организирана престъпна група", заяви той.

След идването на синдика, по думите му, в TV7 са спрени всички възможности за работа на телевизията.

Законът определя правомощията на синдика единствено и само като консултиране и подписване на договори. Той обаче, заяви Кошлуков, си e позволил да сключи договор от името на телевизията с охранителната фирма ДЕЛТА ГАРД ООД, към който „буквално на секундата" добавя анекс и задължава телевизията с главозамайващи суми. Аз не знам дали българският президент дава толкова за собствената си охрана, коментира новоназначеният Изпълнителен директор.

За да се задейства „машината за източване", охранителната фирма изпраща известие до телевизията, че не им плащат за охранителна дейност и поради това трябва да им се изплатят неустойки в размер на почти 800 000 лв. Изненадващо обаче, това известие е изпратено не на адреса на TV7 в София, а в Бургас.

В момента ръководството настоява поне да бъдат освободени другите сметки на телевизията. Понастоящем служителите не получават възнаграждения, има проблем и с контрагентите. „Те са служители от 10 дни, преди това са мои колеги от 4 години", коментира Кошлуков.

TV7 разполага с наличности в своите сметки, с които може да изплати заплатите. Всеки опит за изтегляне на пари обаче среща запори.

Затова ръководството възнамерява да подаде искане до правосъдния министър този синдик да бъде заличен от списъците. За действията на въпросния синдик ще бъде уведомен и главния прокурор.

Своеволията на синдика стигнали дотам, че не признавал новите директори, защото договорите им не били подписани от него. Кошлуков обаче е категоричен, че ще се стреми по всякакъв начин да се противопостави на този произвол.

Случващото се в TV7 може да сполети всяка компания, но според Кошлуков, когато се касае за журналисти, това е директно посегателство върху свободата на словото.

Междувременно според новоизбрания Изпълнителен директор телевизията може да заработи в пълна мощ буквално за месеци. „В процес на преговори сме с бъдещи инвеститори", обяви Кошлуков.

От телевизията разпространиха и кратко видео с въпросния синдик: