Млекопроизводителите в България започват безсрочни стачни действия.

Протестите им ще започнат в 11.00 часа едновременно във Враца, Велико Търново, Тервел, Стара Загора, Пловдив, Гоце Делчев, Кърджали, Силистра, Добрич, Сливен, Ямбол.

Протестите ще се изразяват в половинчасово блокиране на главните пътища. Всеки ден блокирането ще се увеличава с 15 мин.

Ставка от 7% ДДС за всички земеделски продукти и въвеждане на минимални изкупни цени за месото и млякото искат българските фермери.

По-ниската ставка на данък добавена стойност ще доведе до намаляване на цените на селскостопанските продукти на пазара, твърдят фермерите.

Животновъдите искат още държавата да въведе механизми за минимални изкупни цени на земеделските продукти, включително на житото, царевицата, плодовете и зеленчуците.

Те посочват и конкретни цифри - не по-малко от 40 евроцента изкупна цена за краве и козе мляко, 45 евроцента за овче и биволско мляко, 2 евро за кг. телешко и 3 евро за кг. агнешко месо.

Митинг в подкрепа на исканията ще се състои от 11.00 часа на площад "Хаджи Димитър" в Сливен. Очаква се там да бъде приета и декларация, в която за пореден път ще поставят искания към правителството и отговорните за проблемите на млекопроизводството институции.

Протестиращите в Сливен няма да прибягват до демонстрации като изливане на мляко и клане на животни.

Над 150 фермери от Търговишко ще блокират от 11.00 до 12.00 часа главния път София-Варна до разклона за село Албаново.

Протестиращите настояват за 0,20 лв. на кг за качествено мляко и по 300 лв. за крава, както и отпадането на санкциите за пасища.

Животновъдите от Североизточна България също подновяват протестите си. Фермерите ще блокират за половин час пътя от Силистра за Добрич в района на село Кайнарджа.

Ще бъде блокираа за половин час международния път Враца-Оряхово към ферибоотния комплекс.
Мотивите на протеста са, че парите, които е трябвало да бъдат отпуснати на фермерите, са отишли в сивата икономика. Те настояват финансирането да бъде само за хора, които реално произвеждат мляко и месо.