Европейската комисия обяви многомилиарден пакет за справяне с бежанската криза, включително 1 млрд. евро помощ за Турция и 17 млн. евро за Сърбия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз трябва да отиде по-далеч от приемането на задължителния план за квотно разпределение на бежанци, приет с мнозинство във вторник.

"Решението за разселването на 160 хил. души от най-засегнатите страни членки е исторически първи и истински, похвален израз на европейската солидарност. Това обаче не може да бъде края на историята. Време е за по-нататъшни, смели, решителни и координирани действия от страна на ЕС, от неговите институции и от всички държави членки", коментирал Юнкер.

Съгласно плановете на комисията, държавите членки ще могат да поискат „екипи за бърза гранична намеса", за да се защитят европейските граници.

Той също обяви, че предложенията за законна имиграция, включително смекчаване на правилата за разрешително за работа, ще бъдат изложени през март 2016 г.

Юнкер каза, че почти двойно са увеличили ресурсите за справяне с бежанската криза - от 4,6 милиарда евро до 9,5 милиарда евро.

Той изложи няколко ключови точки като мерки за допълнително финансиране: още 100 милиона евро за извънредни случаи ще получат най-засегнатите страни; 600 милиона евро повече за агенции на ЕС през 2016 г.; 200 милиона евро за Световната продоволствена програма през 2015 година; 300 милиона евро за хуманитарна помощ през 2016 година; до 1 милиард евро за Турция и 700 милиона евро за Сърбия и Македония.