Институтът „Отворена Европа" отбеляза какви инструменти има в наличност Европейският съюз, с които да окаже натиск на Русия да се откаже от Крим, отбелязва „Гардиън".

До момента Брюксел е наложил санкции на 21 руски и украински длъжностни лица. Наложени им са визови санкции и замразяване на активи.

Следващите стъпки включват:

Допълнително включване на руски длъжностни лица към „черния списък" или оръжейно ембарго, което трудно би могло да се съгласува сред 28-те страни на съюза и тяхното влияние остава неясно. Ако не се постигне единодушно съгласие, има групи от държави в ЕС, които могат да приложат допълнителни санкции в тези области.

Като втори вариант е налагане на санкции, които могат да засегнат бизнес интересите на Русия. Между 2008 и 2013 година 421 милиарда долара от частния сектор - еквивалентно на 20% от руския БВП - са изнесени от Русия. Парите са предимно в офшорни зони и много трудно могат да се проследят.

Следователно най-ефективните икономически мерки, които могат да се предприемат срещу Русия, включват едновременно налагане на санкции на влиятелни лица, близки до лидерите на Русия, засягане на бизнес интересите - специални компании, които имат власт в Украйна ( такива като „Газпром"), и потенциално ограничаване продажбата на определени стоки, от които Русия е зависима - такива като медицински продукти, химикали и части от машиностроенето.

Евентуални енергийни санкции биха ударили Русия по най-тежкия начин, но заради зависимостта на ЕС от руския газ - някои страни внасят на 100% газ от Русия - тази опция е политически най-малко вероятна. На Брюксел може да излезе твърде скъпо, ако спре руския газ и петрол.