Германският канцлер Ангела Меркел призова управляващите в Египет да не изключват от управлението на страната отстранените от тях политици от "Мюсюлмански братя", предаде АП.

В телевизионно интервю, тя се обяви и за освобождаването на президента ислямист Мохамед Морси. Същото вече бе поискано по-рано от германското външно министерство и към призива се присъединиха и САЩ.

Президентът Мохамед Морси беше свален от военните на 3 юли тази година след седмици на протести срещу управлението му. Оставка подаде премиерът на Египет с обяснението, че му е невъзможно да работи след "извършения държавен преврат".

Временният президент на страната е Адли Мансур, а временен вицепрезидент - Мохамед ел Барадей. Икономистът Хазем ал-Беблауи заема премиерския пост в преходното правителство на Египет.

"Мюсюлмански братя" отказаха участие в правителството.

В изявление преди дни тя обявиха, че ще продължи мирната си съпротива срещу „кървавия военен удар срещу конституционната легитимност".

Междувременно стана ясно, че египетската прокуратура ще разследва твърденията, че отстраненият от власт от армията президент ислямист е избягал от затвора по време на бунта срещу стария режим през 2011 г. с помощта на палестинското ислямистко движение Хамас.