Според главния прокурор Борис Велчев мотивите за образуване на производство срещу рапърите Мишо Шамара и Сарафа са неоснователни.

Той посочи, че е разбрал за случая от медиите, след което се е свързал с наблюдаващия прокурор Милко Мончев да му обясни мотивите си. За мен те са неоснователни и затова разпоредих на Апелативната прокуратура да изиска делото и да упражним служебен контрол върху него, заяви обвинител номер едно преди началото на последното заседание на настоящия Висш съдебен съвет.

Да се образува наказателно производство заради нещо толкова безвкусно е прекалено, коментира той. В мотивите си Мончев е посочил, че е опетнено знамето на страната, а производството е образувано след сигнал на СЕМ, разясни Велчев. СЕМ е намерил за необходимо да сезира прокуратура. Колегата Мончев от своя страна е намерил тази претенция за основателна, но аз не смятам така, продължи главният прокурор.

Той изтъкна, че уважава суверенното решение на прокурор Мончев, който по думите му е един от опитните и умни прокурори в СГП, да образува това дело, но подчерта, че вижданията им в случая не съвпадат.

Подобно нещо, за да оправдае използването на наказателна репресия, трябва да има висока степен на обществена опасност. При подобни безвкусни неща, аз не виждам такава, допълни Велчев в коментар за песента на рапърите.

Обвинител номер едно заяви, че му е трудно да оценява работата на настоящия Висш съдебен съвет, поради факта, че е част от него.

По думите на Велчев петгодишният мандат има и своите негативи, за които той лично също носи отговорност. Много е трудно да се направи кратка равносметка на работата на този Висш съдебен съвет, тъй като говорим за един дълъг период, отбеляза той и допълни, че настоящият ВСС е останал недооценен в огромен обем от работата си, като например въпросите, свързани с управлението на бюджета на съдебната власт, както и атестирането.

ВСС остана в историята с отделни скандали. Някои от тях реални, а други преувеличени от медиите. Аз мисля, че този съвет си гледаше работата в рамките на възможното, подчерта главният прокурор и изрази надежда, че новоизбраните членове на съвета са си взели поука.

Препоръката, която Велчев отправи към тях, е да се занимаят с най-големия и сериозен проблем, а именно - натовареността на магистрите. Това е един пропуск - че недооценихме проблема и говорихме години наред за него, но не предприехме реални действия, за да го решим, обобщи обвинител номер едно.