Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Бургас Антоний Иванов вчера е оттеглил решението за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на луксозен къмпинг в местността Карадере, съобщиха от екоминистерството.

Антоний Иванов връща административното производство на етап уведомление на компетентния орган по околна среда и засегнатото население. Така експертите от РИОСВ-Бургас ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие върху защитените зони и техния предмет на опазване.

„Поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка", са част от мотивите, посочени в решението на директора на РИОСВ - Бургас.

Припомняме, служебният екоминистър Светлана Жекова констатира сериозни пропуски в първоначалното решение на Антоний Иванов, в което беше преценено да не се извършва ОВОС на инвестиционното намерение в местността Карадере и изрази публичното си несъгласие с него.

Преди това природозащитници сигнализираха Жекова, че РИОСВ в Бургас е дала разрешение на фирма „Макси" да построи огромен комплекс от вили и бунгала в района на плажа Карадере, без да направи задължителната оценка за въздействие върху околната среда.