Върховната Рада назначи Александър Турчинов, който е един от приближените на Юлия Тимошенко, за временен президент на Украйна. Кандидатурата му бе предложена от опозицията и подкрепена с гласовете на 285 от депутатите.

Само преди ден той бе избран за председател на Радата. Съгласно последните конституционни промени, при отсъствие на държавния глава, неговите функции могат да бъдат изпълнявани от главата на парламента.
Припомняме, че от вчера местонахождението на Виктор Янукович е неизвестно. Това потвърдиха и от опозицията, позовавайки се на изказване от неговия представител в парламента Юрий Мирошниченко. Именно тези негови думи бяха използвани като повод от противниците на „Партията на регионите", за да се стигне до назначаването на Турчинов.

Преди минути „Обозреватель" съобщи, че съпартийците на Виктор Янукович са го обвинили в предателство заради насилието в Киев, довело до смъртта на повече от 80 души и последвалото бягство на отстранения преди ден държавен глава.

Вчера украинските депутати отстраниха Янукович и подкрепиха провеждането на предсрочни президентски избори в страната на 25 май. След новината президентът направи изявление, в което обяви, че не признава решението на парламента и няма никакви намерения да подава оставка.

БНР съобщи, че Леонид Кожара, изпълняващ длъжността министър на външните работи, е изчезнал заедно с цялата финансова документация на външното министерство на страната.
По-рано днес Върховната Рада освободи Кожара с подкрепата на 237 депутати. Все още не е ясно кой ще заеме неговото място на поста.