Съдът оправда напълно Александър Томов.

Оправдателни присъди съдът прочете и за останалите трима подсъдими по делото за източване на „Кремиковци" - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Подсъдими и адвокати посрещнаха решението на съда с бурни аплодисменти.

Прокуратурата не коментира оправдателната присъда. Обвинението обаче заяви, че ще обжалва решението, за което има 15 дневен срок.

Все пак в България има правосъдие, призна Томов пред журналисти, след като излезе от залата, доволен от произнесената оправдателна присъда. Той определи оправдателната присъда като "голяма победа", но посочи, че му било трудно и много тежко.

Стартът на тази процедура започва с едно писмо на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров до бившия главен прокурор Борис Велчев, по мнението на Томов. Именно във въпросната кореспонденция се посочва, че управляващите "Кремиковци", предвид лошото финансово състояние на дружеството, не са изпълнявали задълженията си.

Днес Томов упрекна прокуратурата за това, че 7 години не е събрала нито един факт по делото, не е разпитала нито един нов свидетел.

Днешното съдебно решение Томов смята да съобщи на всички партии от ПЕС, тъй като Сергей Станишев е използвал обвинението срещу него на конгрес на социалистите в Атина преди време - "Той /Станишев/ тогава каза - ето един престъпник ръководи партия и естествено целта беше да бъда отместен", заяви Томов, който очевидно подозира, че Станишев се е опитал да му спъне политическата му кариера. "Тук има директни политически мотиви и те са свързани с натиск", обясни Томов.

На журналистите Александър Томов сподели, че през тези 7 години протакане на процеса голямата битка е била да издържи здравословно, човешки, да издържи като мъж.

Днес обаче той демонстрира самоувереност, тъй като вече има зад гърба си не само днешното решение на СГС, но и решението на друг състав на СГС, който върнал на прокуратурата обвинителния акт, за да си "доработи".

Междувременно председателят на Надзорния съвет на ЦСКА обяви, че до лятото ЦСКА ще има голям генерален спонсор. Периодът не е свързан с очакването на спонсора да види решението на съда, а е въпрос на преговори.

Вчера прокуратурата поиска минималния, предвиден в закона, размер лишаване от свобода, в случая 10 години затвор, за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на „Кремиковци" Александър Томов и за останалите трима подсъдими от ръководството на комбината - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Държавното обвинение настоя още съдът да ги лиши от правото да заемат ръководни постове и да им конфискува имуществото.

Обвиненията бяха по казуса с тегленето на банков кредит от страна на дружеството ЦСКА, а парите не са използвани за финансовата дейност на клуба. Според обвинението Томов и Гарибов решили да отклонят средствата в размер 6 825 000 лева.

Според държавното обвинение двамата са действали в съучастие и са осъзнавали целта си. Това довело до тежкото състояние на ЦСКА, а именно отнемането на лиценза.

Държавното обвинение посочи, че кредитът не е обслужван, поради което дружеството  не покривало критериите за работещо предприятие.

По отношение на втория пункт от обвинението, а именно длъжностно присвояване от „Кремиковци", в основата на провинението стоят хвостохранилище и общежитие, които са продадени без реално за тях да са получени средства.

За двете е извършена покупко-продажба за над 29 млн. лева, поради което дружеството е обявено в несъстоятелност.

Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.

Припомняме, обвинението срещу Александър Томов беше повдигнато през 2008 година, като малко по-късно "Кремиковци" фалира и беше продаден с шумен медиен скандал.

През 2011 г. Софийски градски съд осъди на първа инстанция Томов и Иванов с по 9 години лишаване от свобода заради "Кремиковци" и ги оправда за спортния клуб, а останалите двама останаха без присъди.

През 2013 г. Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата за рестарт с обосновката, че има „коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невинност по случая".