Русия е загрижена за състоянието на еврото и се надяваме скоро тази криза да бъде овладяна.

Това заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщава РИА Новости.

По думите му тази загриженост на Русия се дължи на факта, че спестяванията на голяма част от руснаците са именно в евро, а държавата го използва като резервна валута.

Еврото - това е и наша валута, това е не само валутата на ЕС, това е валутата, която и ние използваме, това е нашата резервна валута, изтъкна Медведев.

Той подчерта, че именно еврото спомогна много, за да се „справим с първата фаза на глобалната криза".

Според него заплахата, която световната икономическа криза създаде за глобалната икономика все още не е отминала. Опасяваме се от втора вълна на кризата, каза Медведев, но изрази увереност в победата.

Той припомни, че Русия многократно се е застъпвала за увеличаване броя на резервните валути.

Очакваме, че подобна позиция ще заемат и други страни, тъй като, дори и при съществуването на две големи и мощни като доларът и еврото валути, светът не е застрахован от сериозни проблеми, заяви руският президент.

Той и френският му колега Никола Саркози закриха икономическия форум, по време на който между двете държави бяха сключени договори за 5 милиарда евро.

Саркози подчерта, че Европа и Русия трябва да работят заедно за финансовото регулиране и реформата на световното управление.

Край на Студената война. Край на Берлинската стена. Русия е голяма сила, ние сме призвани да бъде приятели, ние трябва да се сближаваме, допълни френският президент.

По време на срещата Саркози се обяви за реформа в световните финанси, която да изключи кризи като сегашната, както и за регулиране на енергийните пазари, за да бъдат намалени до минимум възможностите за спекулативни печалби.

Международният икономически форум в Санкт Петербург тази година е под наслов „Да поставим основите на бъдещето". Той се организира всяка година с подкрепата и участието на руския президент.

Водещи световни политици и бизнесмени се събраха, за да обсъдят ключовите предизвикателства пред Русия, развиващите се пазари и глобалната общност.