Японски специалисти прогнозират, че през следващите 30 години попадналите в морската вода радиоактивни вещества от авариралата централа „Фукушима-1" ще се разпространят в Тихия океан, но тяхната концентрация ще бъде изключително ниска и няма да окаже влияние върху здравето на хората.

Тези изводи са направени от учени от Японския център за ядрени изследвания след проведена компютърна „симулация" на разпространението на радиоактивен цезий в акваторията на префектура Ибараки.

Припомняме, на 4 април компанията - оператор ТЕРСО изпусна в морето 9 хиляди тона слабо радиоактивни отпадъчни води. Освен това има опасност от изтичане на 20 хиляди тона високо радиоактивна вода от Втори енергоблок на централата.

Според прогнозите на японските специалисти за 5 години тези радиоактивни вещества, заедно с „помощта" на морските течения, могат да достигнат Северна Америка, за 10 години - Източна Азия, а след 30 години ще са разпространени почти в целия Тихи океан.

Но дори и тези 20 хиляди тона силно радиоактивни води изцяло да попаднат в морето, радиоактивността на водата в района на разпространение ще бъде в такива количества, които няма да окажат влияние върху здравословното състояние на населението.

Според изследователи от Японския институт по метеорология с течение на времето и в резултат на преместването на водните маси, концентрацията на радиоактивни вещества ще стане изключително ниска.

Въпреки това, при сегашните технологии, ако се случи изтичане на радиоактивни вещества, ще бъде изключително трудно да се ликвидират.

Поради това е необходимо засилване на контрола, както и да се обърне внимание на това дали тези вещества се натрупват в организма.

От института отбелязаха също, че радиоактивни вещества могат да се натрупват в рибата и морските дарове чрез хранителната верига.

Единственото нещо, което можем да направим сега е да се контролира концентрацията на радиоактивни вещества в околната среда и да се издават съответните предупреждения за опасност.