Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер обяви план за разпускане на контраразузнаването на страната, съобщава БиБиСи.

В телевизионно обръщение тя разкри, че ще представи проектозакон за установяване на нов орган. По думите й разузнавателните служби са запазили голяма част от структурата си от времето на военната хунта, приключила през 1983 година.

„Подготвям законопроект за реформиране на разузнавателната служба", каза президентът, допълвайки, че иска предложението да бъде обсъденo на извънредна среща на парламента.

„Планът е разпускане на Разузнавателния секретариат и създаване на Федерална разузнавателна агенция", заяви тя и поясни, че ръководството трябва да бъде избирано от президента, но ще се изисква одобрението на Сената.

„Борбата с безнаказаността е приоритет за моето правителство", добави тя.

Действията на държавния глава са предприети след мистериозната смърт на Алберто Нисман часове преди да свидетелства срещу високопоставени правителствени лица. Той разследва бомбения атентат срещу еврейски център в столицата през 1994 година. Тогава загинаха 85 души.

51-годишният Нисман обвини няколко представители на властта, включително президента и външния министър Ектор Тимерман, че са се опитали да покрият ролята на Иран в атентата.