Първото сомелиерско обучение по проекта "Дунавски винарски дестинации" ще се проведе утре в Арбанаси. Проектът е част от програма "Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В него ще участват по пет области от България - (Русе, Велико Търново, Силистра, Плевен и Добрич) и Румъния (Олт, Телеорман, Калараш, Гюргево и Констанца).

Основната цел на партньорството е трансграничният регион да бъде промотиран чрез създаване на съвместен продукт в областта на винения туризъм. По този начин организаторите се надяват да стимулират винопроизводството от двете страни на Дунава.

Сомелиерските семинари, които започват с обучението в Арбанаси, предоставят безплатна възможност на ресторантьори и хотелиери да придобият умения в областта и да повишат качеството на услугите, които предлагат. Общият брой на хората, които ще преминат курса, надвишава 300. Всички те ще получат сертификат, а най-добре представилите се ще бъдат поканени да вземат участие в следващите инициативи на организаторите.

Обученията у нас ще бъдат ръководени от Георги Михов - сомелиер на България за 2011 година.