Великотърновският окръжен съд осъди на 12 години затвор Айдън Мехмедов от Полски Тръмбеш. Той е пребил и изнасилил зверски 87-годишна жена, съобщава Дарик.

Припомняме, Айдън Мехмедов е извършил престъплението през септември 2013 г. в дома на старицата във великотърновското село Ресен. Месец след нападението възрастната жена издъхна в болницата от получените наранявания.

Месеци наред мъжът от цигански произход е издирван с европейска заповед за арест и накрая е открит във Франция. Той е докаран у нас в края на 2014 г. и оттогава е под постоянен арест.

Пред съда циганинът, цитиран от „24 часа", призна, че „очите на жената винаги ще го преследват". Той поиска съкратен процес и се разкая за стореното.

Айдън разказа, че във фаталния ден бил пил ракия с приятел от сутринта. След запоя, разхождайки се по улиците на селото, видял баба Дона Щърбанова в двора на къщата й. Прескочил оградата, набутал старицата в стаята, съборил я на земята и започнал да й нанася удари по лицето и цялото тяло. Стиснал я за врата и я изнасилил брутално. Оставил я да лежи в несвяст и претършувал шкафовете за храна, похапнал и напуснал дома.

Подсъдимият трябва да заплати 50 000 лв. кръвнина на близките на възрастната жена, реши още Окръжният съд в старата столица.

В 15-дневен срок присъдата може да бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд.